Veel inspirerende verhalen over inwonersinitiatieven tijdens We doen het samen – festival.

Met een klein clubje uit Brummen waren we afgereisd naar De Prodentfabriek in Amersfoort om ondergedompeld te worden in verhalen van heel veel inwonersinitiatieven vanuit het hele land. En wat een topdag was het.

Wat vooral bijblijft is de enorme kracht en potentie die zit in groepjes inwoners die samen een droom hebben en aan de slag gaan. Nee het is niet makkelijk, ja het kan zeker. Voorbeelden genoeg. Het is onmogelijk om het hele programma recht te doen, maar toch een paar voorbeelden.

Het Vadercentrum Adam in Den Haag, waar op een centrale plek een voedselbank (supermarkt eigenlijk), een weggeefwinkel en een ontmoetingscentrum samen komen. Of Collectief Kapitaal, waar al in vier steden inwoners elke maand € 1.000 geven – zonder voorwaarden – aan inwoners die het meer nodig hebben, en op deze manier ook verbonden raken met elkaars leven. De kloof overbruggen. Of ‘In beeld’ in Hardenberg die onder de vlag van #meedoen elke dag zo’n 125 bewoners van het AZC als vrijwilliger actief laten zijn in de gemeenschap van Hardenberg. Zoveel talent dat daarmee tot zijn recht komt, laat staan de voordelen van een leuke zinvolle dag en verbinden met de gemeenschap. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Aan het einde van de middag werden de Kern-met Pit-prijzen uitgereikt voor de mooiste inwonersinitiatieven, waarbij gestemd kon worden op alle winnaars uit de 12 provincies in Nederland. De Gouden Pit ging naar de bouwcommissie AnderHalfweg uit Beltrum (Gelderland). Met alle inwoners samen hebben zij hun oude dorpscafé gekocht en omgetoverd tot een modern buurthuis. Bouwcommissie AnderHalfweg mag zich komend jaar “Beste bewonersinitiatief van Nederland” noemen.


Voldoende inspiratie opgehaald dus om met de hele club inwoners die inmiddels actief is binnen Brummen Gezond weer volgende stappen te zetten. 

Scroll naar boven